Sain uuden herätyksen ajatukseen, että ehkäpä voisin ostaa jollain ihmeen kaupalla yrityksen tai osan sellaisesta kesällä 2021 EKR eli ennen koronaa. Olin jo aikoinaan tutkinut erästä yritystä, kun olin vielä turvassa konsernin flexim lukkojen takana. Enpä silloin tiennyt miten kylmää on ulkopuolella! It´s cold out there!

Selviteltyä asiaa (nopea facebook postaus yrittäjät ryhmään kahvitauolla mökkeilystä) selvisi, että toden totta, on kosolti yrityksiä, missä vanha omistaja on jo väsynyt.

Ostin kirjan HBR Guide to Buying a Small Business ja aloin tutkia asiaa toden teolla halonhakkuutauoilla.

USA:ssa on olemassa vahva kulttuuri ja toimintatapa tämän kaltaisiin yritysostoihin. Suomensin mallin YYA-Malliksi. (LOL) Yritysostoja tehtiin jo antiikin Roomassa, mutta tämän kaltainen J7-YYA-ostomalli on tavallaan uusi idea tässä ajassa ja näin toteutettuna Suomessa.

Etsintä

Etsinnän alussa olin toki hieman epävarma siitä, että saako tälläistä tehdä ja onko se mahdollista. Blogipostaus linkki. Yleiset mielikuvat ohjaavat ihmisen käyttäytymistä. Ympäristöllä on myös vaikutusta. J7 pyrkii tuomaan nyt tätä yritysostoideaa julki, jotta useampi tajuaisi että tälläistä voi todellakin tehdä. Tämä on mielenkiintoinen homma kaikkinensa! Hyvin toki pärjätään vaikkei yhtään yritysostoa enää tehtäisi, mutta meistä tämä on hauskaa ja mielenkiintoista. 😊

Tein etsintää melkoisella purkkavirityksellä. J7 kierroksella II voimme tehdä etsinnän hienostuneemmin, vaikka se ei ole mikään itsetarkoitus.

Ostokohteita voi katsella välittäjiltä web-sivuilta. Katselin sieltä sopivia ja kävin käymässä noin 20 yrityksessä paikan päällä. Pelkän läppärin ja netin avulla tutkin vajaa sata firmaa. Puhelin käteen ja soittelemaan!

Hienostuneempi tapa tehdä etsintää on tietokantahaku. Tällöin pitää ostaa pääsy sopivaan tietokantaan ja luoda sinne etsintäkriteerejä. Tätä kokeilin hieman, mutta edullinen tietokanta ei antanut tarpeeksi hyviä mahdollisuuksia. Olisin halunnut saada selville kolmen vuoden keskimääräisen liikevoiton ja muutos trendin. Aika pitkälle pääsee ihan vain Finder ”Yrityksen nimi” googlauksella. Katso myös postaus Etsintäkriteerit.

Sinustako Etsijä tai Sijoittaja?

Liity sähköpostilistallemme ja lataa esite!

J7 Wappusimat Pitäjänmäellä!

Tule tapaamaan meitä J7-tapahtumaan

tiistaina 30.4.2024 kello 14:00 – 17:00 Valimotie 13A

– tarjolla tippaleipiä, kansainvälistä ja simaa!

Klikkaa linkkiä ja ilmoittaudu!

Vuoden Etsintärupeama

Etsintäni kesti lopulta alkuun noin 12 kuukautta ja päättyi siihen, että rahani loppuivat. Jouduin menemään välillä töihin. Onneksi sentään löysin työpaikan! Nyt voin jo myöntää, että oli todella hankalaa olla enää töissä muilla, koska olin jo laskenut excelissä miten yritysosto voisi vaikuttaa pitkällä aikavälillä omaan talouteeni. On hankala olla positiossa, jos kokee että voisi ottaa enemmän vastuuta ja oppia lisää ja palvella laajemmin. Urani alussa oli aivan sopivaa olla muurahaiskeon alin vipeltäjä. Olin nuorena tyytäväinen ja opin ympäristöstä. Vaan 40 kympin nurkilla ei mikään määrä meditaatiota auttanut enää siihen, että harmitti kun nuoret pojat nakitti trivaaleilla hommilla. Ah ihmistä. Budhalaisuus on ratkaisu, 4 pääsääntöä ja 8 osainen polku. LINK

Lopulta yritysosto onnistui vasta sitten kun olin jo töissä muualla. Etsintäaika oli 18 kuukautta, josta täysipäivästä työtä 12 kk. Kyllä, omakustanteinen etsintä edellyttää sitä, että sinulla on kyky asua ja syödä 12 kuukautta ilman palkkatuloja. Etsintää on vaikea tai mahdoton tehdä oman työn ohessa, se on aidosti hidasta, hauskaa ja hankalaa! Lisäksi sinulla pitäisi olla sen verran rahaa, että saat Finnveran yrittäjälainan noin 100 000€, joka on siis oma lainasi. Ehkäpä sinulla on takataskussa se satadonaa? Sitten ei lainaa tarvita kuin holding-yhtiöön (siellä on se isompi laina, joka on siis OY:n laina).


Yhtiökumppani

Etsintä päättyi lopulta onnituneeseen ostoon. Mutta matka sitä ennen oli niin raskas, että en suosittele sitä kenenkään tekevän yksin. Ilman yhtiökumppaniani, joka jaksoi soittaa vielä silloin kun itse en enää jaksanut, olisi tämä ostos jäänyt tekemättä. Hän myös sijoitti saman verran kuin minä ja omistaa siis yhtä paljon. Omistus jakautuu pääosin sijoitetun omapääoman mukaan.

Yhtiökumppani tähän hankkeeseen löytyi niin, että kirjoittelin ensimmäisen yritykseni vaiheista blogia ja julkaisin sitä Linkedinissä. Kaveri piti tyylistäni kirjoittaa yritystoiminnan realiteeteista. Yhtiökumppanin avulla pystyin ostamaan isomman yrityksen kuin yksin. Isompi firma on taas vakaampi ja siinä on jo hallintorakennetta. Eli isompi firma on turvallisempi ostos kuin pieni, kunhan välttää Nokiaa, Stcokmannia ja Jukka-taloa. Aivan pienissä firmoissa on se vika, että kaikki toiminta saattaa olla liikaa sidoksissa toimitusjohtaja-omistajaan ja häntä on vaikea korvata siirtovaiheessa. Lisäksi hän saattaa tehdä liian pitkää päivää ja kokonaisuus kärsii siitä.

Jännittäviä vaiheita

Tässä ostossa oli muutama jännittävä vaihe, joista mentiin yli vain luottamuksella. Sijoittaisiko yhtiökumppanini todella lopulta nuo rahat, joista oli puhuttu pari vuotta? Summat olivat lisäksi itselli suuria vaikka ovat maailmassa vain lineaarisia suureita vailla loppua tai rajaa.

Laitoin itse ensin oman osuuteni oposta pankkitilille, jonka olimme avanneet firmalle. Sitten Finnvera laittoi lainaamani summan sinne. Ja kas, seuraavana päivänä tilille oli tullut myös yhtiökumppanin satadonaa. Otin screen capturen, kun en ollut tuollaista ennen nähnyt.

Opin tämän prosessin aikana myös paljon siitä, miten maapallo toimii ja ihmiset eritoten sekä miten talousjärjestelmä toimii. On eri asia lukea jostain kuin kokea se. Opin että raha on vain sopimus ja  talousjärjestelmässä kaikessa on kyse luottamuksesta.

Ostopäivä

Ostopäivän aamuna ajelin Tikkurilan OP:iin ja meinasin oksentaa matkalla jännityksestä. Tässä hankkeessa on yksityishenkilölle kyseessä suuret rahat. Jos koko homma kaatuisi, niin menettäisin niin paljon rahaa, että veisi vuosikymmeniä maksaa ne jotenkin takaisin. Panokset ovat tavalliselle konsernimuurahaiselle suuret, vaikka kyseessä on pankkien mielestä mitättömän pieni yrityskauppa.

Kaupantekotilaisuudessa laitettiin nimeä alle muutamaan paperiin ja pankki siirsi sen isomman lainan hetkeksi meille ja sitten myyjälle ekan erän. Siinä se, kahvia ja pullaa!

Seuraavassa blogissa kerron ensimmäisistä 18 kuukaudesta putiikin puikoissa!

Liity porukkaamme, tule käymään ja ala etsijäksi tai sijoittajaksi!

Tutustu myös J7 Vaihe-II suunnitelmaamme!

Jalostamo7 – Vaihe II – Jalostamo7