Yllättävän moni voisi olla hyvä toimitusjohtaja. Sehän ei selviä kuin kokeilemalla. Toki se on aika riskaabeli yritys, jos homma ei toimi, voit menettää noin 100 000€ rahaa, jota sinulle ei ehkä alun alkaen edes ollut. Lisäksi voit sössiä kymmenien ihmisten työpaikat.

Mutta, vaikka olisit huono toimari ja pääomistajan pitäisi jopa irtisanoa sinut ja etsiä uusi, säilyy osakkeesi yrityksestä (jos pystyt edelleen lyhentämään yrittäjälainaasi). Mikään aivan täysi katastrofi se ei olisi.

Ajatukseni tässä on vain rohkaista ihmisiä tälle hieman epätavalliselle urapolulle.

Yrittäjäksi yritysoston kautta, hbr guide to buying a small business, yritysosto, myy yritys, osta yritys, yya-malli, yya-sopimus, yya, miten ostaa yritys, omapääoma, sijoitus, pääomasijoitus, yrittäjälaina
Yrittäjäksi yritysoston kautta, hbr guide to buying a small business, yritysosto, myy yritys, osta yritys, yya-malli, yya-sopimus, yya, miten ostaa yritys, omapääoma, sijoitus, pääomasijoitus, yrittäjälaina

Moni ei saisi omaa työpaikkaansa

Kävin ensimmäisellä etsintäkierroksella kymmenissä yrityksissä juttusilla. Huomasin, että liki kaikissa yrityksissä oli sellainen omistaja-toimitusjohtaja, että hän ei saisi omaa työpaikkaansa, jos sitä pitäisi hakea konsernirekrykierroksen kautta. Yrittäjillä ei ollut juuri mitään koulutusta, korkeakoulutodistusta ei ollut yhdelläkään. Ammattikorkeakoulu tai lukiotodistuskin oli harvinaisuus.

Jos valmetti laittaa paikan auki, on siihen sata hakijaa. Mahdollisuus saada työpaikka on 1/100. Kaikki vähänkin häröt piirteet karsivat hakemuksesi pois. Jos sadasta 20 on hyviä hakijoita, on heidänkin mahdollisuutensa saada työpaikka 1/20.

Miksi höpötän tästä? No, jos ajat katsomaan jotain ostettavaa yritystä, olen varma että olet sen päivän ainoa “hakija” ja sen kuukauden toinen. Mahdollisuudet ostaa yritys ovat aika korkeat. Tosin, kesti siinä minullakin pari vuotta ensimmäisellä kerralla.

Oletko jumissa “urallasi”?

Oletko “unfit” organisaatiossasi? Etkö sovi mihinkään laariin? Oletko ehkä moniosaaja, joka lähinnä aiheuttaa hämmennystä ja sekaannusta vakioidussa organisaatiossa? Itse olin hieman tälläinen tapaus, mutta toimitusjohtajan olenkin aivan oikeassa paikassa. Tehtävätä ovat laaja-alaisia ja mielenkiintoisia. Palloa voi ja pitää pelata samaan aikaan kymmeniin eri suuntiin.

Konserniahdistus

Aloitin työurani Metso-Valmetilla, jossa opin miten isot yritykset toimivat hyvässä ja pahassa. Itse koin tälläisen täysin määritellyn konservatiivisen organisaation lopulta ahdistavana. Kun aikaa kului, aloin toki näkemään ison ja jäykän organisaation ja liiketoiminnan hyviä puolia.

Mitä tämä sitten maksaa?

Meillä on erillinen sivu yrityksen arvonmäärityksestä, laitan tähän linkin siihen. Kerron myös miten rahoitus kerätään kasaan eri lähteistä. Sinulla itselläsi tulisi olla

  • Rahat tilillä tai muita tuloja, jotta voit käyttää 18 kuukautta yrityksen etsintään (kyllä, se on täysipäivästä työtä, sitä ei voi tehdä oman työn ohessa)
  • Rahaa Finnveran yrittäjälainan omarahoitusosuuteen (2022 noin 20 000 €, mutta nyt tuolla lukee että ei tarvita omaa rahaa?)

Voinko menettää kaiken?

Totaalihitti tällä mallilla on noin 140 000€ jos aivan kaikki menee pieleen. Tämän kaltaisista hankkeista kyllä onnistuu 80%, 10% ei löydä mitään ostettavaa tai ei saa ostettua mitään ja vain 10% menee oikeasti nurin.

Mitä on omistaminen?

Höpötys pysähtyy lopulta sinuun toimitusjohtaja-omistajana. Lopulta päätät, miten asiat tiukan paikan tullen tehdään. Hieman yllättäen ketään muuta ei yrityksessä kiinnosta firman asiat enempää kuin sinua. Sinulla on nimi alla niin monessa paperissa, että kun homma alkaa menemään pieleen, niin heräät aamuyöstä murehtimaan. Se ei tosin auta mitään, heikentää vain entisestää työkykyäsi. Kannattaa pyrkiä pitämään pakka kasassa ja liikkua sekä urheilla sopivasti ja pitää sosiaaliset suhteet kunnossa.

Suosittelemme kaikille etsijöille kognitiivista käyttäytymisterapiaa 1-2 kertaa kuukaudessa. Se tekee toimitusjohtajasta paremman ja yritys tuottaa paremmin ja on vakaampi.