Päästään kaikki helpommalla, kun kerromme suoraan mitä maksamme yrityksestä.
Laskin aikoinaan analyyttisillä kaavoilla, paljonko yrityksestä voi maksaa.
Alla on laskelma siitä, mikä on analyyttinen abstrakti maksimihinta yritykselle. Oletus on viiden vuoden laina ja Suomen verotus osakeyhtiölle.
Laskemme yritykselle keskimääräisen tuoton 3-5 vuoden ajalta, perustuen toteutuneisiin meille toimitettuihin tuloslaskelmatietoihin.
Teemme korjauksia, jos yrityksessä on palkkoja, jotka eroavat markkinahinnoista. Tyypillinen korjattava palkka on omistajan oma palkka ja hänen lähipiirinsä palkat. Jos omistaja maksaa itselleen alipalkkaa, se laskee yrityksen arvoa, koska jatkossa yrityksessä olisi markkinahintainen toimitusjohtaja. Korjaamme siis menneisyyden tuloslaskelmia niin, että laitamme sinne todellisen markkinahintaisen palkkakulun joka vähentää tulosta. Jos taas on olemassa ylihintaisia palkkoja (omistajan sukulaiset ovat tyypillisesti näitä), korjaamme vanhoja tuloslaskelmia ylöspäin, kun asetamme sinne markkinahintaisen pienemmän palkkakulun.
Jos yrityksellä on jotain outoa (asuntoja tai muuta), poistamme näiden kulut (yhtiövastike) tulevista kassavirroista.
Laskemme siis vain sitä, että miten suurta pankkilainaa kohdeyritys voi osinkojen kautta todennäköisesti lyhentää. Merkitystä on siis vain liikevoiton teko kyvyllä. Emme laske mitään kasvun varaan, yleensä yrityksen liikevoitto laskee, kun uusi toimitusjohtaja opettelee alaa. Lisäksi asiat menevät yleensä tavalla tai toisella pieneen (Korona, Ukrainan Sota, Hyperinflaatio, puun tuonnin loppuminen, mitä näitä nyt on).
Laitan tänne excel taulukon, jolla voit itse laskea yrityksesi arvon. linkki tähän kun ehdit.