Sopivalla yrityksellä on tiettyjä tunnusmerkkejä, jotka tulisi täyttyä. Kirjassa Bying A Small Business on lueteltu näitä merkkejä.

Uskolliset asiakkaat

Yrityksellä pitää olla jatkuvasti palaavat ja aina lisää ostavat asiakkaat. Parhaassa tilanteessa yrityksen tuote on sellainen, että sitä ei kukaan haluaisi ostaa, mutta sitä on pakko ostaa. Vesivahinkoremontit on esimerkki tälläisestä pakollisesta tuotteesta.

Jatkuva kannattavuus

Yrityksen pitää olla jatkuvasti tasaisen kannattava läpi vuosien. Yrityksessä ei saa olla kausivaihtelua vuoden sisällä, kuten vaikkapa hiihtokeskuksissa on.

Hyvä maine

Yrityksellä pitää olla hyvä maine sen asiakkaiden suuntaan ja muihinkin suuntiin.

Oma tuote tai palvelumalli

Yrityksellä pitää olla jokin tunnistettava malli, jolla se tekee tulosta ja johon yrityksen arvo kiteytyy. Ehkä yrityksellä on selkeä prosessi sisätilaremonttien tekemiseen tehokkaasti ja ajallaan. Ehkä yrityksellä on oma tuoteperhe, jota se on myynyt jo vuosikausia eri markkinoille. Yksittäisellä yhdellä tuotteella ei ole mitään arvoa ja sellaisen riskit olisivat liian suuret.

Katteentekokyky

Yrityksen pitää tuottaa tasaisesti voittoa läpi vuosien ja kuukausien. Tärkeää on myös että yritys selviytyy erikoistilanteista, kuten korona-aika ja hyperinflaatio sekä normikorkojen paluu. Huomaa että yrityksen liikevoitto pitää korjata, jos yrityksessä on epänormaaleja palkkoja tai muita kulujua. Näitä ovat usein sukulaisten ja omistajien palkat ja ehkäpä ylimääräiset kiinteistöt.

Siirrettävyys

Jos yrityksen siirto uudelle toimitusjohtajalle ja uusille omistajille on kovin vaikeaa, kannattaa vielä katsella muita firmoja. Aina on toki joku ongelma. Mutta jos yrityksen omistaja tekee 100 tuntista viikkoa, budjetoi ainakin kahden ihmisen palkat siirron jälkeiseen arkeen ja varaudu hankalaan siirtoprojektiin. Helposti siirrettävä on taas yritys, jossa on vakiintunut hallinto. Kun vaikkapa kolme tai neljä henkeä pyörittää yritystä toimitusjohtajan kanssa, on yhden henkilön vaihtuminen suhteessa pienehkö riesa. Vielä parempi jos toimari ei ole käynyt toimistolla enää kuin pari kertaa viikossa, hommat rullaa! Toki itse sitten teet normaalia työaikaa oston jälkeen!

Sairaslomakestävyys

Yrityksen tulee kestää minkä tahansa työntekijän äkillinen sairastuminen ja poistuminen työpaikalta. Kaikkien tehtävien tulee olla sellaisia, että ne pystytään korvaamaan muiden toimesta. Aivan näin helppoa se ei pienissä yrityksissä ole, mutta ainakin tähän suuntaan tulisi olla pyrkimys!

Laumasuoja

Yrityksen tulee olla mahdollisimman iso (no ei se autuaaksi tee), jotta se antaa laumasuojan sairaslomia ajatellen. Laumasuoja näyttäytyy muutenkin edullisessa valossa, vaikka en juuri nyt keksi esimerkkiä. Ehkä Sinä keksit? Laita meille meiliä!

Hyvä yritys puksuttaa Espoosta Lappiin kuin 1.8 diesel passatti. Edullisesti ja liikaa sekoilematta.