Yrittäjäksi yritysoston kautta, hbr guide to buying a small business, yritysosto, myy yritys, osta yritys, yya-malli, yya-sopimus, yya, miten ostaa yritys, omapääoma, sijoitus, pääomasijoitus, yrittäjälaina

Yrittäjäksi Yritysoston Avulla, Se todella toimii! Ostimme ensimmäisen yrityksen Jalostamo7-konserniin kesällä 2022. YYA-yritysosto on erittäin hyvä idea.

Jalostamo7:n YYA-malli

Etsijä

Etsijä on henkilö, joka käyttää noin 18 kuukautta (Stanford-materiaali) sopivan yrityksen etsimiseen ja ostamiseen. Etsijällä tulisi optimaalisessa tapauksessa olla rahat tilillä, jotta hän voi olla pois päivätöistä tuon 18 kuukautta. Etsijällä tulisi myös olla hieman rahaa, jotta hän saa otettua Finnveran yrittäjälainan. Suuria summia ei tarvita, vanha Avensis ja kymppitonni tilillä riittää. Kalleinta on tuo melkein parin vuoden työaika, silloinkin pitää jossain asua.

Etsintä

Yrityksiä voi käydä läpi tietokantoja hyödyntäen. On mahdollista luoda joitain kriteerejä, jotka paljastavat sopivat yritykset. Myyntii tulevia yrityksiä myös listataan useilla sivustoilla ja on olemassa ammattimaisia yritysvälittäjiä. Parasta on käyttää hybridi-strategiaa ja myös omia verkostoja. Mikäpä estää lukemasta vaikka harrastelehtiä ja ajelemasta pitkin teollisuusalueita tai käymästä messuilla?

Osto

Kun päästään ostovaiheeseen, Etsijä on todennäköisesti lopen kyllästynyt koko hankkeeseen, eikä usko että siitä tulisi ikinä yhtään mitään. Ehkäpä on välilä pitänyt mennä päivätöihin muille joksikin aikaa.

Osto on lopulta kasa papereita ja sopimuksia, joissa kaikissa on nimet alla. Toki rahankin pitää aidosti liikkua tileiltä toisille. Ehkäpä ostaja toimiston avaimetkin.

Liity sähköpostilistallemme ja lataa esitteemme ja tule kahville!

Siirto

Yrityksen siirto uudelle toimistusjohtajalle ja omistajille on innostava ja rasittava noin 3-6 kuukauden pituinen psykologinen projekti. Sekä myyjä että ostaja ovat hermostuneita ja samoin työntekijät. Tärkeintä on pitkä pinna ja vakauden ja luottamuksen luominen. Asioita muutetaan vasta myöhemmin, jos lainkaan.

Yrityksen ovat erilaisia siirron suhteen. Helposti siirrettävä yritys on sellainen, jossa on jo vakaa hallinto ja jossa edellinen omistaja-toimitusjohtaja ei ole käynyt kuin kerran pari viikossa. Vaikeasti siirrettävä yritys on sellainen, jossa omistaja-toimistusjohtaja tekee 100 tuntista viikkoa ja jossa ei ole toimivia prosesseja, systeemejä ja tiedonjakokanavia ja selkeitä vastuualueita.

Kasvattaminen

Jalostamo7 haluaa kasvattaa ostettuja yrityksiä maltillisesti, koska se on turvallisempaa kuin himmailu. Emme missään nimessä halua minkäänlaista startup-höpötystä hockey-stick käyristä! Vain konservatiivis-kyyninen maltillinen kasvu tulee kysymykseen. Kyseessä on nöyrä (muttei nöyristelevä) puurtaminen, ilolla ja muita auttaen! Tulokset seuraavat reipasta tunnelmaa, sanoi Sarasvuo.

Pitäminen

Jalostamo7 ei suunnittele myyvänsä omistuksiaan tai yrityksiään. Sitä mukaa kun yritysten ostoon otetut lainat lyhenevät, lisätään osinkojen maksua omistajille. Jalostamo7 omistusten aikajänne on vuosikymmeniä.

Rahoitusluonnos 8osat
keep calm and dont startup

J7 luo tietoisuutta YYA-mallista. YYA on lyhennys sanoista Yrittäjäksi Yritysoston Avulla. (Searchfund-malli)

Linkkejä YYA-malliin liittyen

Mikko Järvisen Opinnäytetyö

Mikko Järvisen Maisterin Opinnäytetyö Aallosta kertoo perusasioita etsintärahastosta.

“The Finnish Search Fund Model”.

Since 1983, 258 U.S. search funds have returned aggregate ROI 8.4x and IRR 37%.

Dealstreamn blogi

2024 Trends in Entrepreneurship Through Acquisition (ETA)

The landscape of Entrepreneurship Through Acquisition (ETA) in 2024 reflects a dynamic interplay of generational shifts, evolving investment patterns, and the ongoing digital transformation of the business world. As we look to the future, it’s evident that ETA is not just about acquiring businesses but also about reshaping them.

Kellogg – Blogi

Entrepreneurship Through Acquisition Is Still Entrepreneurship

One of the biggest reasons ETA is attractive is that it represents lower risk. Not surprisingly, buying an existing business that has already achieved product-market fit and recurring revenue is a safer bet than wading into uncharted waters with a startup.